2009. március 3., kedd

Hó és egyebek

Tekintve, hogy ilyen türelmesen vártatok, rittyentek egy újabb random postot. Szombat reggel könyvtárba menet betértem a Harvard Square-en lévő kávézóba. Meg akartam tölteni a termoszomat, de persze nem volt elmosva. Mentem volna a vécébe elmosni, de foglalt volt. Sőt, nem csak hogy foglalt volt, de ott várt előtte már három ember. Ezek közül két szétesett fiatal és egy középkorú valamiféle MBTA-dolgozó (helyi BKV). A fiatalok már várhattak egy ideje, mert hamarosan dühödten elkezdték rugdosni az ajtót és ordibálni a bent lévő illetőnek. 10 perces várakozás után kijött egy 90 és a halál köztti fickó, úgyhogy mindenki megenyhült. Nem is ez a sztori itt a lényeg, hanem a háttértudás. Mindenki aki ott volt (beleértve engem is) meg volt győződve róla, hogy egy csöves végzi a dolgát (kicsit, nagyot, esetleg zuhanyozik vagy mossa a bakancsát stb.). Ez azért van, mert itt mindenkit szívesen látnak a vendéglátóhelyeken, aminek megvan az az előnye, hogy nem néznek ki, ha leülsz egy kiskávéval röpke három órára, a hátránya viszont az, hogy a kávézó vécéje átlényegül nyilvánossá, ennek minden velejárójával (rájárójával?) együtt. Ami különösen durva, az az egy metrómegállónyira lévő Wendy’s (igen, itt van Wendy’s bibibeeeeeeeee!). A Wendy’s itt úgy állítja be magát, mintha ő lenne a hamisítatlan amerikai burger, ennek megfelelő a berendezés is. A padlón azonosíthatatlan színű padlószőnyeg van, undorítóan műanyag bútorok és állandó countryzene. Ez a barátságos környezet, az egy dolláros csili és az ingyenes kávé/kóla/stb. újratöltés mérföldekről idevonzza a csöveseket (csilinek hívják itt a csilis babot, és azt hiszik, hogy az enchilada az egy étel). A Wendy’s előtt és a Wendy’s-ben that cask úgy rajzanak, végülis meleg van, ingyé’ van a pia, szóval gyakorlatilag egy lacikonyháról beszélünk. Nem is jár oda nagyon senki rajtuk kívül.
Már végigböngésztem 2000 oldalnyit a Vörös Hadsereg ukrajnai politikai irányításának jelentéseiből illetve a munkás-paraszt kormány rendelkezéseiből és rendeleteiből, de csak most jön a java (erre a hétre törvényekről kell írnom). Még a könyvtárról: szombaton 21:45-kor zár a Lamont, ilyenkor általában két biztonsági nézi át a táskákat. Amikor kimegy az ember, először át kell menni egy mágneskapun, majd odaadni az összes könytvári tulajdont (könyv, DVD, CD stb.) a biztonságinak átnézésre, és végül megmutatni a táska tartalmát. Amikor sokan mennek el egyszerre, akár ötven méteres sor is kialakul. Egyébként is, a Lamontban mindig sokan vannak, mivel van egy hajnali kettőig nyitva tartó kávézója és hétközben nem zár be a könyvtár. Hajnali három körül még általában tele van, akkor kezdenek hazaszállingózni a gyengébbek. Amikor kiértem a buszmegállóba, konstatáltam, hogy időben vagyok, mivel ott állt már vagy negyven ember, látnivalóan szétfagyva. Röpke tíz perc után jött is a busz (ami nem visz hazáig, de legalább néha jár). Majd közvetlen utána egy második. És végül még egy. Mivel ez nem először fordul elő, már elkezdtem kidolgozni az elméleteimet a hasonló idiotizmusokra. Az első a szokásos 7-es busz elmélet, miszerint az ultihoz legalább három ember kell. A buszvezetők szépen lejátszanak még pár partit, majd elindlunak. Így az egyik késik 40 percet, a másik 20-at, a harmadik pedig időben jön. Így aztán egy takaros konvojba rendeződve végigmennek az útvonalon, és kezdődhet minden előről. A másik elmélet szerint le van zsírozva a taxisokkal (akik állandóan ott cirkálnak), hogy pár járat kimarad, mindig van is, aki elmegy inkább taxival, főleg ha szakad a hó. Tegnap egész nap szakadt, most térdig érő hó van. Állítólag több hó nem lesz egy ideig, de most jön a hideg (ahogy ezt írom -11 fok van, ami -18-nak érződik). Hasonló jókat nektek is.

3 megjegyzés:

karex írta...

Non-stop könyvtárat majd én is igyekszem itthon gründolni, talán felpiszkálja az ifjak tudományos érdeklődését. Ma is jártunk keltünk ezen a nagy Budapesten, mert már csak a kocsmák voltak nyitva, illetve azok sem, minden bezárt már 3 előtt, nem tudtuk hova vinni az aranyos külföldieket (Kína, Philadelphia - amit először filozófiának értettem, mondom milyen helyen laksz te lány! - meg Glasgow környékéről szereztünk társaságot ma estére)...

De nem is ez a lényeg, hanem hogy örülök neked Mihályom, hogy olvaslak, hogy írsz nekünk, ezért most itt szépen megdicsérlek ország-világ előtt. Még sok ilyet. Itt már nincs hó, a 0-24 könyvtárat meg majd tényleg összehozhatnánk, nem lesz elhanyagolható a szakmai tapasztalatod, botrány ami manapság itt könyvtárügy címen folyik amúgy is... De bizadalommal a jövőbe, bizadalommal a blogodba, s sok jót nektek!

Mio írta...

Károlyom! Jó hallani felőled, na meg köszi a dicséretet, igyekszem mostmáraztántényleg többet írni. A könyvtár-projektben abszolúte benne lennék, már gondolkoztunk rajta a Dorcival, csak az nem világos, hogy honnan szerzünk könyveket, vagy melyik vaskalapos könyvtárat sikerülne rábeszélni, hogy éjszaka is nyitva tartson. Itt van kereslet rá, gondolom a büfé is jól megy, esetleg az ELTE-t el kellene kezdeni fűzni. Egy kávéfőző meg egy rakat szendvics indulásnak megteszi, a könyvtárba kell szerezni pár babzsákfotelt vagy lomtalanított fotelt és mehet a non-stop könyvtárazás! Igaziból nem tudom milyen ideológiai alapja lesz annak, hogy nem engedik majd (amiben nem kételkedem). Van elég könyvtárostanonc (de te már csak tudod), nem hiszem, hogy ne tudnák elnavigálni a könyvtárat pár óráig. Akár kölcsönzés nélkül. Próbálj meg puhatolózni, én esetleg utánanézhetek, hogy itt hogy alakult ki ez a rendszer.

Anett írta...

Hali!
Jó hallani rólatok valamit végre.
Dorcinak gratulálunk a nyelvvizsgához.

A tömegközlekedésről meg annyit, hogy nekem a házam előtt két buszmegálló is van itt Hollandiában, rendszeresen frissítik a menetrendet, de busz, az nincs egy darab sem. Mikor megkérdeztük, hogy van ez, mondták, hogy "ja, az két éve nem jár". Nem tudom mit játszanak az itteni buszsofőrök...
Üdv

Site Meter Site Meter